(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada adabiy asarda shakl va mazmun masalasi badiiy tafakkur taraqqiyoti bilan uzviy bog‘liq hodisa sifatida tadqiq etiladi. Asarda shakl va mazmunning o‘zaro munosabati nazariy jihatdan tahlil qilinib, ularning bir-birini inkor etmasdan, aksincha, badiiy yaxlitlikni ta’minlovchi omillar ekani asoslab beriladi. Tadqiqotda uch tomonlama tanqidiy yondashuv qo‘llanadi: birinchidan, formalistik nuqtayi nazardan shaklning estetik vazifasi va badiiy vositalar tizimidagi o‘rni baholanadi; ikkinchidan, ijtimoiy-madaniy yondashuv asosida mazmunning davr, muhit va muallif dunyoqarashi bilan aloqasi ochib beriladi; uchinchidan, estetik-qabul nazariyasi doirasida shakl va mazmun uyg‘unligining o‘quvchi idroki va badiiy ta’sir kuchiga ta’siri tahlil etiladi. Maqolada shaklga ortiqcha ustuvorlik berish yoki mazmunni birlamchi omil sifatida mutlaqlashtirish biryoqlama yondashuv ekani tanqid qilinadi. Xulosa sifatida adabiy asarni to‘laqonli anglash shakl va mazmunning dialektik birligi asosidagina mumkinligi ilmiy dalillar bilan asoslanadi.