(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada muddatidan oldin tug‘ilgan chaqaloqlarda markaziy asab tizimining (MAT) morfofunksional yetilmasligi masalalari yoritiladi. Erta tug‘ilish sharoitida miya tuzilmalari va ularning funksional tizimlari yetuklikka to‘liq erishmagan bo‘lib, bu holat nevrologik va psixomotor rivojlanishning kechikishiga olib kelishi mumkin. Maqolada MATning morfologik va funksional xususiyatlari, xavf omillari, diagnostika usullari hamda klinik oqibatlari ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, erta reabilitatsiya va profilaktika choralarining ahamiyati muhokama qilinadi.