(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy o’zbek kompozitori Sherzod Sobirovning nay va xalq cholg’ulari orkestri uchun yozilgan “Fantaziya” asari musiqiy-tahliliy jihatdan o‘rganiladi. Asarda fantaziya janrining erkin shakllilik tamoyillari, uch qismli dramaturgik tuzilishi hamda obrazlar rivojining mantiqiy izchilligi tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida asarning muqaddima, asosiy qism va repriza bo’limlaridagi shakl, ritm, faktura, dinamika va tembr xususiyatlari ochib beriladi. Nay cholg’usining yakkaxon ifodaviy imkoniyatlari, uning orkestr bilan konsertlilik va dialogik munosabati, shuningdek, polifonik elementlar va qatlamlashgan faktura vositasida musiqiy dramatizmning kuchayishi yoritiladi. Maqolada asarning musiqiy tili, mavzu shakllanishi va rivoji Asafiyevning intonatsion mantiqiy tafakkur qonuniyatlari asosida izohlanib, Sherzod Sobirov ijodida milliy kuy intonatsiyalarining zamonaviy kompozitsion yechimlar bilan uyg’unlashuvi ilmiy jihatdan asoslanadi.