(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada sunʼiy intellekt tizimlarida maʼlumot seriyalash formatlarining rivojlanishi, xususan, Token-Oriented Object Notation (TOON) formatining JavaScript Object Notation (JSON) formatiga nisbatan ustunliklari matematik jihatdan chuqur tahlil qilingan. Tadqiqot davomida Large Language Models (LLM) tizimlari uchun tokenizatsiya xarajatlarini kamaytirish maqsadida, TOON formatining strukturaviy ortiqchalikni qanday bartaraf etishi va byte samaradorligini oshirish mexanizmlari qatʼiy matematik formulalar orqali isbotlangan. Maqolada ikki format oʻrtasida rekursiv byte uzunligi funksiyalari (Ljson va Ltoon) asosida formal matematik taqqoslash natijalari berilgan. Tadqiqot natijalari TOON formatining massivlar massivi tuzilmasidan tashqari barcha hollarda 28.6% dan 71.4% gacha token sonini kamaytirishni taʼminlashini koʻrsatadi,