(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada og‘iz bo‘shlig‘i shilliq qavatining gistologik tuzilishi, hujayraviy tarkibi hamda stomatologik amaliyotdagi ahamiyati yoritib berilgan. Og‘iz bo‘shlig‘i shilliq qavati inson organizmida tashqi muhit bilan bevosita aloqada bo‘ladigan muhim anatomik tuzilma hisoblanib, u turli mexanik, kimyoviy va mikrobiologik ta’sirlarga doimiy ravishda duch keladi. Shilliq qavatning epiteliy va biriktiruvchi to‘qimadan tashkil topganligi, ularning gistologik xususiyatlari hamda himoya va regeneratsiya funksiyalari ilmiy manbalar asosida tahlil qilingan. Maqolada og‘iz bo‘shlig‘i shilliq qavatining turli sohalarida epiteliy qalinligi va tuzilishidagi farqlar, shuningdek, ularning klinik ahamiyati yoritilgan. Gingivit, stomatit, parodontit kabi kasalliklarning rivojlanishida shilliq qavatning gistologik holati muhim omil ekanligi ko‘rsatib berilgan. Ushbu maqola stomatologiya yo‘nalishida tahsil olayotgan talabalar uchun nazariy bilimlarni mustahkamlashda va klinik fikrlashni rivojlantirishda muhim manba bo‘lib xizmat qiladi.