(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Tuxumdonlar erta yetishmovchiligi (TEY) — ayollarda 40 yoshga yetmasdan tuxumdon funksiyasining pasayishi bilan kechadigan patologik holat bo‘lib, reproduktiv salomatlikka jiddiy ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu holat gormonal buzilishlar, bepushtlik, hayz siklining izdan chiqishi va umumiy metabolik o‘zgarishlar bilan namoyon bo‘ladi. So‘nggi yillarda tuxumdonlar erta yetishmovchiligini erta bosqichda aniqlashda ultratovush tekshiruvi (UTT) muhim diagnostik usul sifatida keng qo‘llanilmoqda. Ushbu maqolada tuxumdonlar erta yetishmovchiligini ultratovush tekshiruvi orqali erta aniqlash imkoniyatlari, asosiy ultratovush belgilari, diagnostik mezonlar va ularning klinik ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ultratovush tekshiruvi tuxumdon rezervi holatini baholashda ishonchli va invaziv bo‘lmagan usul hisoblanadi.