(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada Sharq allomalari merosida oila tarbiyasi va shaxsning jamiyat oldidagi mas’uliyati masalalari tarixiy-falsafiy nuqtai nazardan tahlil etiladi. Tadqiqotda hadis ilmi namoyandalari, sharqiy falsafa, tasavvuf va adabiyot vakillari asarlarida oilaviy munosabatlarning ma’naviy-axloqiy asoslari, ota ona va farzand burchlari hamda shaxsiy mas’uliyatning ijtimoiy ko‘lamda kengayib borishi yoritiladi. Maqolada sifat jihatidan tahliliy yondashuv, matnshunoslik va qiyosiy tahlil usullaridan foydalanilgan. Natijalar Sharq mutafakkirlari qarashlarida oila jamiyat barqarorligi va ma’naviy yangilanishining bosh bo‘g‘ini sifatida talqin qilinishini, shuningdek, mas’uliyat konsepsiyasining oila, mahalla va jamiyat tizimi orqali bosqichma-bosqich shakllanib borishini ko‘rsatadi. Xulosa qismida ushbu g‘oyalarning zamonaviy oila siyosati, tarbiya tizimi va ma’naviy-ma’rifiy dasturlarni takomillashtirishdagi nazariy ahamiyati asoslab beriladi.