(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada qandli diabetning bugungi kundagi dolzarbligi, kasallikning kelib chiqish sabablari va rivojlanish mexanizmlari tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida qandli diabetning asosiy xavf omillari — irsiy moyillik, noto‘g‘ri ovqatlanish, ortiqcha vazn, jismoniy faollikning yetarli emasligi va stressning ta’siri ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, kasallikni erta aniqlash usullari — qon shakarini muntazam tekshirish, glyukoza tolerans testi va tibbiy ko‘rikning ahamiyati yoritib berilgan. Profilaktika choralariga alohida e’tibor qaratilib, sog‘lom turmush tarzini shakllantirish, tibbiy madaniyatni oshirish va diabet xavfini kamaytirishning samarali yo‘llari bayon etilgan. Xulosa qismida qandli diabet bilan kasallanish ko‘rsatkichlarini kamaytirishga qaratilgan amaliy tavsiyalar keltirilgan [1,2,3].