(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Hujayra bo‘linishi tirik organizmlarning o‘sishi, rivojlanishi va ko‘payishini ta’minlovchi eng muhim biologik jarayonlardan biridir. Inson organizmida hujayralar doimiy ravishda yangilanib turadi, bu esa to‘qimalarning tiklanishi va hayot faoliyatining davom etishini ta’minlaydi. Hujayra bo‘linishining asosiy ikki turi mavjud: mitoz va meyoz. Mitoz jarayoni somatik hujayralarda sodir bo‘lib, organizmning o‘sishi, jarohatlangan to‘qimalarning qayta tiklanishi va regeneratsiya jarayonlarida muhim rol o‘ynaydi. Meyoz esa jinsiy hujayralar hosil bo‘lishida ishtirok etib, irsiy axborotning avloddan-avlodga o‘tishini va genetik xilma xillikni ta’minlaydi. Ushbu maqolada mitoz va meyoz bo‘linish jarayonlarining bosqichlari, biologik ahamiyati hamda tibbiyotdagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, hujayra bo‘linishidagi buzilishlar saraton kasalligi va irsiy patologiyalar rivojlanishiga sabab bo‘lishi mumkinligi ta’kidlanadi. Maqola davolash yo‘nalishi talabalari uchun biologiya fanidan muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.