(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Elektr energiyasi sohasi mamlakat iqtisodiyotining tayanch tarmoqlaridan biri bo‘lib, sanoat, qishloq xo‘jaligi, xizmatlar sohasi va aholi turmush darajasining barqarorligini ta’minlashda muhim o‘rin tutadi. O‘zbekistonda elektr energiyasi ishlab chiqarish, uzatish va taqsimlash bilan shug‘ullanuvchi korxonalar asosan davlat ulushi yuqori bo‘lgan yirik subyektlar hisoblanadi. Ushbu korxonalarning moliyaviy barqarorligi nafaqat energetika tizimining uzluksiz ishlashiga, balki davlat byudjeti daromadlarining shakllanishiga ham bevosita ta’sir ko‘rsatadi. So‘nggi yillarda elektr energiyasi sohasidagi korxonalarda soliq qarzдорligining saqlanib qolayotgani va ayrim holatlarda ortib borayotgani ushbu masalani dolzarb muammolar qatoriga olib chiqmoqda.