(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
To‘lqinlar tabiatning ajralmas va muhim hodisasi hisoblanadi. Ular turli muhitlarda, masalan, havoda, suvda, qattiq jismlarda, hatto vakuumda ham tarqalishini kuzatish mumkin. To‘lqinlarning matematik tavsifi, ularni chuqur o‘rganish va ulardan amaliyotda foydalanish uchun maxsus differensial tenglamalar tuziladi. Aynan shunday tenglama — to‘lqin tenglamasi — fizikada eng muhim va keng qo‘llaniladigan tenglamalardan biri sanaladi. To‘lqin tenglamasi tebranish va to‘lqin jarayonlarini matematik ifodalaydi va ularning o‘zgarish qonuniyatlarini aniqlashga yordam beradi.