(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqola korrektsion pedagogika va maxsus psixologiyaning shakllanish jarayonida nazariy yondashuvlarning rolini nazariy jihatdan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Fanlarning tarixiy rivojlanishi – dastlabki tibbiy modeldan zamonaviy inkluziv yondashuvlargacha bo‘lgan bosqichlar ko‘rib chiqilgan. Asosiy e’tibor behavioristik, kognitiv, sotsiokultural va gumanistik nazariy yondashuvlarga qaratilgan bo‘lib, ularning nogironlikni talqin qilish va korreksiya usullariga ta’siri taqqoslangan. Maqolada nazariy yondashuvlarning sintezi korrektsion pedagogika va maxsus psixologiyani rivojlantirishning asosi ekanligi xulosasi qilingan hamda inkluziv ta’lim amaliyotida ularni integratsiya qilish zarurligi ko‘rsatilgan. Ushbu ish ta’lim mutaxassislari va tadqiqotchilar uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.