(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur ilmiy maqola ingliz tilidagi maqollarni o‘zbek tiliga tarjima qilish jarayonida yuzaga keladigan murakkab lingvistik va madaniy omillarni chuqur tahlil qilishga bag‘ishlanadi. Tadqiqotda maqollar milliy tafakkur mahsuli sifatida talqin qilinib, ularning semantik qatlamlari, pragmatik vazifasi hamda lingvomadaniy xususiyatlari o‘rganiladi. Ingliz va o‘zbek tillaridagi maqollar qiyosiy tahlil asosida ko‘rib chiqilib, tarjima jarayonida ekvivalentlikni ta’minlash bilan bog‘liq muammolar aniqlanadi. Maqolada tarjimon faoliyatida muhim bo‘lgan interpretatsiya, adaptatsiya va funksional moslik strategiyalarining samaradorligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari tarjima nazariyasi va amaliyoti uchun ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.