(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada endometrit, ya’ni bachadon ichki qavati - endometriyning yallig‘lanishi, uning kelib chiqish sabablari, klinik belgilari va zamonaviy davolash usullari haqida so‘z yuritiladi. Endometrit ayollar reproduktiv tizimining keng tarqalgan yallig‘lanish kasalliklaridan biri bo‘lib, ko‘pincha tug‘ruqdan keyingi davrda, abort yoki bachadon bo‘shlig‘iga jarrohlik aralashuvlaridan so‘ng yuzaga keladi. Kasallik o‘tkir va surunkali shakllarda namoyon bo‘lib, bemorda tana haroratining ko‘tarilishi, pastki qorin sohasida og‘riq, hayz siklining buzilishi va ajralmalar bilan kechadi. Endometrit o‘z vaqtida davolanmasa, bepushtlik, homila tushishi va boshqa jiddiy asoratlarni keltirib chiqarishi mumkin. Maqolada kasallikni aniqlashda laborator va instrumental tekshiruvlarning ahamiyati, shuningdek antibiotikoterapiya va reabilitatsiya choralari yoritilgan. Ushbu ilmiy ish tibbiyot talabalarining ginekologik kasalliklar haqidagi bilimlarini oshirishga xizmat qiladi.