(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
O‘zbekistonda norasmiy bandlik muammosi mehnat bozori barqarorligi, aholi daromadlari va ijtimoiy himoya tizimining samaradorligiga bevosita ta’sir ko‘rsatuvchi muhim ijtimoiy-iqtisodiy masalalardan biri hisoblanadi. Norasmiy bandlik asosan mehnat munosabatlarining huquqiy jihatdan rasmiylashtirilmagan shakllarida namoyon bo‘lib, bunda ish beruvchi va ishchi o‘rtasidagi munosabatlar amaldagi mehnat qonunchiligiga muvofiq hujjatlashtirilmaydi. Natijada ishchi ijtimoiy kafolatlardan, pensiya jamg‘armalaridan va mehnat huquqlarini himoya qilish mexanizmlaridan mahrum bo‘ladi, davlat esa soliq tushumlari va statistik ma’lumotlarning to‘liqligini yo‘qotadi. O‘zbekistonda bozor iqtisodiyotiga o‘tish jarayonida kichik biznes, xizmat ko‘rsatish sohasi, qishloq xo‘jaligi va qurilish tarmoqlarida norasmiy bandlikning yuqori ulushi shakllandi.