(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada Ascaris lumbricoides — odam askaridasi parazitining biologik xususiyatlari, rivojlanish sikli va inson salomatligiga ta’siri yoritilgan. Askaridoz dunyo bo‘ylab keng tarqalgan gelmintoz kasalliklardan biri bo‘lib, ayniqsa sanitariya-gigiyena qoidalariga rioya qilinmaydigan hududlarda ko‘p uchraydi. Maqolada askaridaning tuzilishi, tuxum orqali yuqish yo‘llari, organizmda migratsiya jarayoni hamda klinik belgilari tahlil qilinadi. Shuningdek, kasallikning oldini olishda gigiyenik choralar va profilaktikaning ahamiyati asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari askaridozni erta aniqlash va oldini olish inson salomatligini muhofaza qilishda muhim ekanligini ko‘rsatadi.