(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Semizlik — zamonaviy dunyoda jiddiy ijtimoiy va sog‘liq muammosi bo‘lib, uning tarqalishi so‘nggi o‘n yilliklarda keskin oshgan. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti ma’lumotlariga ko‘ra, 18 yoshdan oshgan aholining qariyb uchdan biri ortiqcha vaznga ega yoki semiz hisoblanadi. Semizlikning asosiy xususiyati tanada yog‘ to‘planishining me’yoridan oshishi bo‘lib, bu holat organizmning metabolik va kardiovaskulyar tizimlariga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Ayniqsa, yurak-qon tomir kasalliklari (YQTK) bilan bog‘liqligi o‘ta muhimdir, chunki semizlik bu kasalliklarning rivojlanish xavfini sezilarli darajada oshiradi.