(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek va turk tillarining izohli lug‘atshunosligi qiyosiy jihatdan tadqiq etiladi. Tadqiqotning asosiy maqsadi — ikki qardosh turkiy til leksikografiyasidagi lug‘at tuzish tamoyillari, so‘z tanlash mezonlari va ma’no izohlash usullarini aniqlashdir. Ushbu maqolada “O‘zbek tilining izohli lug‘ati” va Turk Dil Kurumu lug‘atlarining makro va mikrostrukturasi tahlil qilingan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, o‘zbek lug‘atchiligi ko‘proq akademik-filologik an’analarga, turk lug‘atchiligi esa korpusga asoslangan dinamik va amaliy modelga tayanadi.