(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada yangi tug‘ilgan chaqaloqlarda uchraydigan tug‘ma diafragma churralari (TDCh) rivojlanishining etiologik va patogenetik xususiyatlari qiyosiy tahlil qilingan. Tadqiqot obyekti sifatida 2000-2025 yillar davomida statsionar sharoitda davolangan 75 nafar bemorning klinik ma’lumotlari olindi. Maqolada kasallikning shakllanish mexanizmlari, xususan, o‘pka gipoplaziyasi va o‘pka arteriyasi gipertenziyasining o‘zaro bog‘liqligi zamonaviy yondashuvlar asosida yoritilgan.