(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Urg‘u tilning fonetik tizimida muhim ahamiyatga ega bo‘lgan vositalardan biri bo‘lib, nutq jarayonida bo‘g‘in yoki so‘zning boshqalarga nisbatan kuchliroq, aniqroq va ta’sirchanroq talaffuz qilinishi orqali namoyon bo‘ladi. Urg‘u so‘zning tovushiy tuzilishini belgilash bilan birga, uning leksik va grammatik ma’nosini farqlashda, nutqning mantiqiy tuzilishini aniqlashda muhim rol o‘ynaydi. Mazkur maqolada urg‘uning mohiyati, turlari, o‘zbek tilidagi urg‘u tizimi, urg‘uning ma’no farqlashdagi ahamiyati hamda nutq madaniyatidagi o‘rni keng yoritiladi. Shuningdek, urg‘uning noto‘g‘ri qo‘llanishi natijasida yuzaga keladigan nutqiy xatolar va ularning muloqot jarayoniga ta’siri tahlil qilinadi.