(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Megaureter - siydik tizimining jiddiy buzilishi. Jahon sog’liqni saqlash tashkiloti ma’lumotlariga ko’ra, bolalarda siydik tizimining malformatsiyasi eng keng tarqalgan organ va tizim patologiyalari qatoriga kiradi. Turli mualliflarning fikriga ko’ra, megaureter ushbu guruhdagi barcha kasalliklarning 40% ga yetadi. Urodinamik ko’rsatkichlarning buzilishi surunkali obstruktiv pielonefritning rivojlanishiga olib kelishi mumkin, bu esa o’z navbatida bolalarda 23-27% hollarda surunkali buyrak etishmovchiligini keltirib chiqarishi mumkin. Megaureter pediatrik amaliyotda eng ko’p uchraydigan muammolardan biri bo’lib, ko’pincha buyrak asoratlariga olib keladi [1,2,3,4,5].