(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqola zarra fizikasida kvant maydon nazariyasining asosiy tushunchalaridan biri bo‘lgan simmetriya buzilishining fundamental ahamiyatini tahlil qiladi. Biz koinotdagi zarralarning massaga ega bo‘lishi, kuchlarning turlicha namoyon bo‘lishi va materiya hamda antimateriya assimetriyasi kabi hodisalarni tushuntirishda simmetriya buzilishining markaziy rolini o‘rganamiz. Asosiy e’tibor Xiggs mexanizmi, xiral simmetriya buzilishi va CP-simmetriya buzilishining nazariy asoslari va ularning eksperimental tasdiqiga qaratilgan bo‘lib, bu konsepsiyaning Standart modeldagi o‘rni va undan tashqaridagi tadqiqotlar uchun imkoniyatlari ko‘rsatilgan.