(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Samarqand shahar Viloyat bolalar ko‘p tarmoqli tibbiyot markaziga qabziyat bilan murojat qilgan 74 nafar turli yoshdagi bolalarni ko‘rikdan o‘tkazdik. VBKTTM gastroenterologiya bo`limida statsionar davolanishda yotgan 74 nafar 1 oylikdan 16 yoshgacha boʻlgan bolalar, va ularning ota-onalari bilan suhbat o’tkazildi. 2 yoshdan 11 yoshgacha bo`lgan bolalarda funksional qabziyatning yuqori chastotasi qayd etildi. Klinik jihatdan bollarda defekatsiya qilishda qiyinchilik, hojatxonada uzoq vaqt qolish, qorinning damlashi, defekatsiyadan keyin ichakni to’liq bo’shanmaslik hissi, axlatdagi patologik o’zgarishlar aniqlandi. Qabziyat asoratlarining yuqori chastotasi aniqlandi.