(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada suyuq eritmalar tizimining fizik-kimyoviy xatti-harakati zamonaviy ilm-fanning yangi yondashuvlari asosida chuqur tahlil qilinadi. An’anaviy Raul va Genri qonunlarining faqat ideal eritmalar uchun to‘g‘ri kelishi bugungi nanotexnologik sharoitda yetarli emasligi ilmiy misollar bilan ko‘rsatilib, ular uchun takomillashtirilgan “dinamik koeffitsientli model” taklif etiladi. Ushbu model eritma tarkibidagi nanozarrachalar, ion zichligi, sirt energiyasi va mahalliy polarizatsiya kabi ilgari e’tiborga olinmagan omillarni hisobga olishi bilan ajralib turadi. Maqolada suyuqlik–qattiq jism chegarasida yuzaga keladigan kogerent molekulyar klasterlar, sirt oldi zonada kuzatiladigan lokal faza o‘tishlar va ular Klapeyron–Klausius tenglamasiga qanday ta’sir ko‘rsatishi haqidagi yangi ilmiy g‘oya birinchi bor batafsil asoslab beriladi.