(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada Treponema turkumiga mansub bakteriyalarning ikki turi — inson patogeni Treponema pallidum va hayvon (quyon) patogeni Treponema paraluiscuniculi o‘rtasidagi genetik va biologik tafovutlar qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda ushbu mikroorganizmlarning xojayin hujayralariga moslashish mexanizmlari, ularning o‘zaro "aralashishi" natijasida yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan mutatsion o‘zgarishlar va inson immun tizimining hayvon treponemalariga reaksiyasi o‘rganilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, turlararo to‘siqlar tufayli hayvon sifilisi inson uchun patogen emas, biroq u sifilisga qarshi vaktsina yaratishda muhim immunogen manba bo‘lib xizmat qilishi mumkin.