(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Qalqonsimon bez-toq endokrin a’zo bo’lib, asosan bo’yinning oldingi uchburchagi sohasida joylashgan. Anatomik tuzilishi jihatdan qalqonsimon bez ikki bo’lakdan tashkil topgan. Ushbu bo’laklar o’z aro bo’yincha yordamida tutashgan. Bundan tashqari, bazi hollarda ya’ni 30-35% holatda bezning pyramidal bo’lagi ku’zatilishi mu’mkun. Me’yorda qizg’ish-ku’lrangda, og’irligi yoshga bog’liq holda o’zgaruvchan bo’lib 17-40gram bo’ladi. Bezning asosiy garmoni tiroksin va triodtrionin bo’lib, vazifasi qondagi yodni o’zida ushlab qoladi va organizmda yod etishmaganda yodni ishlab chiqaradi. Bezni har bir bo’lagi taxminan 600mkg gacha yodni tutadi.