(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ушбу мақолада ТП-142 рақамли трансформатор подстанциясининг 0,4 кВли фидерларида юзага келадиган электр энергияси исрофлари анъанавий ёндашувлардан фарқли равишда чуқур таҳлил қилинган. Тадқиқот доирасида фақат техник (I²R) йўқотишлар эмас, балки кам ўрганилган ва амалиётда етарли баҳоланмайдиган омиллар — ғайрифаол юклар (idle load), гармоник токлар таъсири, реактив қувват номутаносиблиги, магнит майдон тарқалишлари ҳамда ҳарорат стресслари натижасида юзага келадиган қўшимча исрофлар комплекс тарзда ўрганилди.