(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada geosintetik materiallarning qurilish sohasidagi ahamiyati, ularning poydevorlar barqarorligiga ta’siri va zamonaviy muhandislik amaliyotidagi o‘rni tahlil qilinadi. Geotextil, geomembrana, geosetka, geokompozit kabi materiallarning fizik-mexanik xususiyatlari hamda grunt asoslarini mustahkamlashdagi roli ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda geosintetik materiallardan foydalanish natijasida poydevorlarning cho‘kish darajasi kamayishi, yuk ko‘taruvchanligi oshishi va eroziya jarayonlari kamayishi haqida amaliy misollar keltirilgan. Shuningdek, maqolada geosintetik materiallarni tanlashda iqlim sharoiti, grunt turi va inshootning yuklanish darajasini hisobga olish zarurligi ta’kidlanadi.