(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada oilaviy muhitning bola shaxsiyati shakllanishidagi o‘rni psixologik jihatdan tahlil qilingan. Oilaning ichki tuzilmasi, ota-onalar munosabatlari, tarbiya uslublari va emotsional iqlimning bolaning psixik rivojlanishiga ta’siri yoritilgan. Tadqiqotda ijobiy oilaviy muhitning bolada ijtimoiy moslashuvchanlik, empatiya, o‘ziga ishonch va shaxsiy javobgarlik kabi sifatlarni shakllantirishdagi ahamiyati asoslangan. Shu bilan birga, nizoli, befarq yoki nazoratchi tarbiya uslublari bolaning ruhiy holatiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi, unda nevrotik holatlar, xavotir va ijtimoiy izolyatsiya shakllanishiga olib kelishi mumkinligi ko‘rsatib o‘tilgan. Maqola bolalar psixologiyasi va oilaviy psixologiya sohasidagi ilmiy manbalar, empirik kuzatuvlar hamda amaliy tavsiyalar asosida yozilgan.