(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Antibiotiklardan oqilona foydalanish masalasi bugungi kunda global sog‘liqni saqlash tizimining eng dolzarb muammolaridan biri hisoblanadi. So‘nggi yillarda dunyo miqyosida antibiotiklarga nisbatan rezistentlik — ya’ni mikroorganizmlarning dori vositalariga chidamliligi keskin ortib bormoqda. Ushbu holat nafaqat infeksion kasalliklarni davolash samaradorligini pasaytiradi, balki yangi turdagi mikroblarning paydo bo‘lishiga ham zamin yaratadi. Maqolada antibiotiklardan oqilona foydalanishning ilmiy va amaliy asoslari, shifokor amaliyotida rezistentlikni kamaytirish bo‘yicha samarali yondashuvlar hamda aholining tibbiy savodxonligini oshirish zarurati yoritilgan. Shuningdek, bemorlarga dori vositalarini o‘zbilarmonlik bilan qabul qilmaslik, shifokor ko‘rsatmasiga qat’iy amal qilish, dori darmonlarning ta’sir mexanizmini chuqur tushunishning ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqotda ilmiy adabiyotlar, Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma’lumotlari, O‘zbekiston sog‘liqni saqlash tizimining amaldagi yo‘nalishlari asosida tahliliy yondashuv amalga oshirilgan. Natijada, antibiotiklardan oqilona foydalanish faqat tibbiy masala emas, balki ijtimoiy, axloqiy va ma’naviy masala sifatida ham baholanishi kerakligi ta’kidlanadi.