(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada davlat byudjeti xarajatlarini samarali boshqarishning zamonaviy institutsional va tashkiliy-huquqiy mexanizmlari chuqur tahlil etiladi. Tadqiqotda byudjet xarajatlari samaradorligini baholash mezonlari, ularning iqtisodiy o‘sish jarayonlariga ta’sir ko‘rsatish omillari hamda moliyaviy boshqaruvda innovatsion yondashuvlarning roli ilmiy asosda o‘rganilgan. Shuningdek, maqolada fiskal siyosatning barqarorligini ta’minlash, davlat moliyasida natijadorlikka yo‘naltirilgan yondashuvni shakllantirish, raqamli texnologiyalarni joriy etish orqali byudjet xarajatlari ustidan nazoratni kuchaytirishning konseptual jihatlari yoritilgan. Xorijiy tajriba asosida O‘zbekiston byudjet tizimini modernizatsiya qilish, moliyaviy boshqaruvda shaffoflikni oshirish hamda resurslardan oqilona foydalanish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari davlat moliya tizimining barqarorligi va iqtisodiy o‘sishning sifat jihatdan yangi bosqichiga erishishda ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.