(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Autoimmun kasalliklar – bu organizm immun tizimining o‘z to‘qimalarini “begona” sifatida tanib, ularga qarshi immun javob shakllantirishi natijasida rivojlanadigan murakkab patologik holatlardir. So‘nggi yillarda olib borilgan tadqiqotlar shuni ko‘rsatmoqdaki, bu kasalliklarning rivojlanishida nafaqat tashqi muhit omillari, balki genetik moyillik ham muhim ahamiyat kasb etadi. Ayniqsa, HLA tizimining ayrim allellari, gen mutatsiyalari va irsiy immun disbalanslar autoimmun kasalliklarning asosiy genetik sabablari sifatida e’tirof etilmoqda. Ushbu maqolada autoimmun kasalliklarning genetik asoslari, irsiy omillarning immun javobga ta’siri hamda kelajakda gen-terapiya orqali davolash istiqbollari tahlil qilinadi.