(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada Taxiyatosh tumanining (Qoraqalpog‘iston Respublikasi) demografik rivojlanishi tarixiy-geografik omillar, sanoatlashuv va urbanizatsiya jarayonlari, ijtimoiy-iqtisodiy o‘zgarishlar hamda ekologik sharoit (Aralbo‘yi inqirozi oqibatlari) kontekstida tahlil qilinadi. Tadqiqotda aholi soni dinamikasi, tabiiy harakat (tug‘ilish, o‘lim), migratsiya, yosh-jins tarkibi, mehnat resurslari, urban-rural nisbatlari va aholining hududiy taqsimoti ko‘rib chiqildi. Natijalarga ko‘ra, tuman demografik profili sanoat markazi maqomi, Nukus aglomeratsiyasi bilan funksional aloqadorlik, ichki migratsiya oqimlari va xizmatlar sektorining kengayishi bilan belgilanadi; demografik yuklama va mehnat bozoridagi strukturaviy siljishlar esa maqsadli inson kapitali siyosatini talab etadi.