(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Oʻtkazilgan tekshiruvda 71 nafar bola (yosh 7–15) bilan ishlanib, ularning 32 nafarida o‘tkir yoki surunkali pnevmoniya anamnezi mavjud edi; taqqoslash guruhi sifatida 12 nafar nafas yoʻllari patologiyasiz bolalar olindi. Bemorlarning balgʻamida Chlamydia pneumoniae DNK fragmentlari PCR orqali aniqlangan va qon plazmasida patogenga xos IgM va IgG antitanachalar ELISA usulida oʻrnatildi. Shuningdek, periferik qon leykotsitlarining fenotiplari (CD3, CD4, CD8, CD16, CD19 va boshq.) FACSCalibur oqim sitometriyasi yordamida baholandi, umumiy IgA, IgM, IgG, IgE darajalari aniqlangan. Natijalar shuni koʻrsatdiki, pnevmoniyaga chalingan bolalarda