(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada ilk o‘rta asrlarda (V–X asrlar) G‘arbiy Yevropada geografik bilimlarning shakllanishi va rivojlanishi tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida qadimgi kartografiya, sayohatchi va diniy manbalar orqali geografik ma’lumotlar qanday yig‘ilganligi, saqlanganligi va tarqatilganligi ko‘rib chiqilgan. Maqolada shuningdek, geograflarning ilmiy uslublari, xaritalar va atlaslar orqali ma’lumotlarni vizualizatsiya qilish, shuningdek, Arab va Rim manbalarining G‘arbiy Yevropaga ta’siri ham tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ilk o‘rta asrlarda geografik bilimlar ko‘pincha diniy va siyosiy ehtiyojlar bilan chambarchas bog‘liq bo‘lib, shaharlar, daryolar va savdo yo‘llari haqida ma’lumotlarning asosiy manbai sifatida xizmat qilgan. Maqola tarixiy manbalar asosida G‘arbiy Yevropada geografik tafakkur va ilmiy qarashlarning asta-sekin rivojlanishini yoritadi.