(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu ilmiy maqola "Algoritmlar nazariyasi" fanining fundamental tushunchalari, asosiy prinsiplari va uning zamonaviy axborot texnologiyalari rivojidagi beqiyos ahamiyatini atroflicha tahlil qilishga bagʻishlangan. Maqolada algoritmlarning asosiy xossalari (aniqlik, diskretlilik, natijaviylik, ommaviylik) yoritilib, ularning turlari (chiziqli, tarmoqlanuvchi, takrorlanuvchi, rekursiv) koʻrib chiqiladi. Shuningdek, algoritm samaradorligini baholashning markaziy usuli boʻlmish asimptotik analiz (Big O notatsiyasi)ga alohida e’tibor qaratiladi, chunki u katta hajmdagi ma’lumotlar bilan ishlashda algoritmning vaqt va xotira murakkabligini obyektiv baholash imkonini beradi. Maqolaning metodologik asosi sifatida qiyosiy tahlil va miqdoriy baholash usullari tanlangan boʻlib, ulardan foydalanib saralash algoritmlarining (masalan, Bubble Sort va Quick Sort) amaliy samaradorligi turli oʻlchamdagi ma’lumotlar toʻplamlarida sinovdan oʻtkazilib, olingan natijalar jadvallar shaklida keltirilgan. Tadqiqot xulosalari shuni koʻrsatadiki, algoritmlar nazariyasini chuqur oʻrganish yuqori unumdorlikka ega, optimallashtirilgan dasturiy ta’minot yaratishning kalitidir va bu sohadagi yutuqlar Katta Ma’lumotlar (Big Data), Sun’iy Intellekt va Kiberxavfsizlik kabi yoʻnalishlarning kelajagini belgilaydi.