(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Alisher Navoiy millatimiz ruhi va faxr-iftixoridir. Biz bu insonni tilga olar ekanmiz, inson ma’naviy jihatdan butun dunyo sarvaridir deb ayta olamiz.Darhaqiqat, Birinchi prezidentimiz Islom Abdug’anivich Karimov aytganlaridek :”Biz bu insonni olim desak -olimlarning olimi,mutafakkir desak- mutafakkirlarning mutafakkiri, shoir desak- shoirlarning sultonidir”. Shuningdek ,Alisher Navoiy millat ko’zgusi hamdir, negaki bir o’rinda shoir boshqa tomonlama olib qaraganda podshohning eng yaqin odami bo’lib qalam tebratmoq ham o’ziga yarasha kuch va matonatni talab qiladi.Shoir; o’z asarlarini yozar ekan inson har qanday ishga qodir ekanligi va bu yo’lda asosiy tayanch komilik yoki adolat ekanligini takror va yana takror aytib o’tadi. Shuni ham takidlash lozimki, ko’plab jabhalarda o’zini namoyon qila olgan olimimiz hali hanuz yoshlar qalbida mangu yashab kelmoqda va hatto, olimlar tomonidan ham bir necha asarlari o’rganib kelinmoqda.Masalan:”Lison ut-tayr” aynan tasavvufiy ma’nolarni o’z ichiga olganligi sababli ko’plab olimlar tomonidan ruhiy-ma’naviy yo’nalishda o’rganib kelinadi.