(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada o‘quv stressining psixologik xususiyatlari va uni kamaytirishda kognitiv-xulq-atvor terapiyasi (KXAT) elementlaridan foydalanish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi — talaba va o‘quvchilar orasida keng tarqalgan o‘quv stressining manbalarini aniqlash hamda KXAT asosidagi intervensiyalar orqali stressni yengillashtirish samaradorligini baholashdir. Maqolada kognitiv restrukturizatsiya, emotsional o‘zini boshqarish va xulqiy faollikni oshirish kabi psixologik texnikalarning ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, KXAT elementlaridan muntazam foydalanish o‘quvchilarda ijobiy fikrlashni shakllantiradi, o‘z-o‘zini nazorat qilish ko‘nikmalarini rivojlantiradi hamda akademik faoliyatda motivatsiyani kuchaytiradi. Ushbu yondashuv ta’lim tizimida stress profilaktikasi va psixologik barqarorlikni ta’minlash uchun samarali metod sifatida tavsiya etiladi.