(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada bolalarda o‘tkir respirator virusli infeksiyalar (O‘RVI)ning kelib chiqish sabablari, tarqalish mexanizmlari va profilaktik choralari tibbiy va ijtimoiy nuqtai nazardan yoritiladi. Tadqiqotda O‘RVI kasalliklari bolalar orasida eng ko‘p uchraydigan infeksion kasalliklar ekani, ularning immun tizimining shakllanmaganligi, gigiyena madaniyatining pastligi va ijtimoiy omillar bilan bevosita bog‘liqligi ilmiy jihatdan asoslanadi. Maqolada O‘RVI tarqalishida havo-tomchi yo‘lining o‘rni, iqlim va atrof-muhit omillari, shuningdek, emlash va immunitetni mustahkamlashdagi profilaktik tadbirlarning ahamiyati tahlil qilinadi.