(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada kurkuma (Curcuma longa) va zanjabil (Zingiber officinale) o‘simliklaridan olingan bioaktiv moddalarning yurak-qon tomir tizimiga ko‘rsatadigan ijobiy ta’siri yoritilgan. Fitoterapiya yurak kasalliklarini tabiiy usullar bilan davolash va profilaktika qilishda muhim yo‘nalishlardan biri hisoblanadi. Kurkuma tarkibidagi kurkumin hamda zanjabildagi gingerol va shogaol moddalari antioksidant, yallig‘lanishga qarshi va qon aylanishini yaxshilovchi xususiyatlarga ega. Ularning birgalikda qo‘llanishi qon bosimini me’yorga keltirish, ateroskleroz rivojlanishining oldini olish, yurak mushaklarini himoyalashda yuqori samaradorlik ko‘rsatadi. Maqolada ushbu o‘simliklarning kimyoviy tarkibi, ta’sir mexanizmi hamda klinik tadqiqotlar asosida yurak-qon tomir kasalliklarida qo‘llanilish istiqbollari tahlil qilingan.