(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Rasmiy ma’lumotlarga ko’ra, har yili O’zbekistonda 1660 nafar ayolga bachadon bo’yni saratoni tashxisi qo’yiladi. Afsuski, har yili mamlakatda bachadon bo’yni saratonidan 585 dan ortiq ayollar vafot etadi. Vaholanki, ko’pgina bunday holatlarning oldini olish mumkin edi. Bachadon bo’yni saratoni sog’liq uchun jiddiy muammo bo’lib, butun dunyo bo’ylab ayollar orasida keng tarqalgan saraton turlaridan biridir. Erta aniqlash va oldini olish ushbu kasallik xavfini kamaytirishda hal qiluvchi ro’l o’ynaydi. Ushbu maqolada bachadon bo’yni saratoni, jumladan, uning sabablari, belgilari, bosqichlari, diagnostikasi, davolash va oldini olish haqida chuqur tushuncha berilgan. Ushbu maqolada bachadon bo‘yni saratoni bilan og‘rigan bemorlarda gormonal fonning o‘zgarishlari kuzatilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, ushbu kasallikda ayol organizmida jinsiy gormonlar muvozanati buzadi. Ayniqsa, estrogen gormoni miqdori ortib, progesteron darajasi kamayishi natijasida giperestrogeniya holati yuzaga keladi. Bu esa bachadon bo‘yni to‘qimalarida o‘sma jarayonining rivojlanishiga sabab bo‘ladi. Shuningdek, gipotalamus-gipofizar tizim faoliyati ham o‘zgarib, gonadotrop gormonlar (FSH va LH) sekretsiyasi buziladi. Ba’zi hollarda gipofiz va buyrak usti bezlari faoliyatining kuchayishi natijasida prolaktin hamda kortizol darajasi oshishi mumkun. Bachadon bo‘yni saratoni bilan og‘rigan bemorlarda gormonal fonning buzilishi, kasallikning rivojlanishi va kechishida muhim ahamiyat kasb etadi.