(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Tug‘ma yurak nuqsonlari (TYN) - bu homiladorlik davrida, yurak va yirik qon tomirlarning to‘liq shakllanib ulgurmasligidan kelib chiqadigan anatomik buzilishlardir. Bu nuqsonlar bolalar orasida eng keng tarqalgan tug‘ma kasalliklardan biri bo‘lib, umumiy statistikaga ko‘ra, har mingta tirik tug‘ilgan chaqaloqdan 8–12 tasida uchraydi. Tug‘ma yurak nuqsonlari bolaning hayot sifati, o‘sishi va rivojlanishiga jiddiy ta’sir ko‘rsatadi va ko‘p xollarda erta tashxis qo‘yilmasa, og‘ir asoratlarga olib kelishi mumkin. So‘nggi yillarda tibbiyot va diagnostika texnologiyalarining rivojlanishi natijasida tug‘ma yurak nuqsonlarini erta aniqlash va muvaffaqiyatli davolash imkoniyati sezilarli darajada oshdi. Shunga qaramay, TYNni keltirib chiqaruvchi asosiy sabablar, ularning oldini olish choralari va ijtimoiy-tibbiy muammolar hanuzgacha dolzarb hisoblanadi. Tug‘ma yurak nuqsonlari rivojlanishiga bir nechta omillar sabab bo‘ladi.