(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Inson sog‘lig‘i eng katta boylik hisoblanadi. Ayniqsa profisianal yoki havaskor sport bilan shug‘ullanuvchi insonlar uchun sog‘liqni saqlash va uni doimiy nazoratda tutish nihoyatda muhimdir. Har qanday sport turi jismoniy faollik bilan bog‘liq bo‘lib u ma’lum darajada tanaga yuklama beradi. Bu esa ba’zida kutilmagan shikastlanishlar ya’ni travmalar xavfini tug‘diradi. Ayniqsa og‘ir atletika, futbol, yengil atletika, kurash, gimnastika kabi sport turlarida travma olish ehtimoli yuqoridir.Statistik ma’lumotlarga ko‘ra har yili yuz minglab sportchilar turli darajadagi jismoniy shikastlanishlar bilan shifokorlarga murojaat qilishadi. Bunday holatlar sportchining nafaqat sog‘lig‘iga, balki uning sportdagi muvaffaqiyatlariga, ruhiy holatiga ham salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Travmalar sport faoliyatini vaqtincha yoki butunlay to‘xtatishga olib kelishi mumkin. Shu sababli, sportda travmalarning oldini olish, ya’ni profilaktikasi juda muhim masaladir. Bugungi kunda tibbiyot va sport fanlarining rivojlanishi bilan birgalikda sportchilarda travmalarning oldini olish yo‘llari ham takomillashmoqda.