(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada qandli diabetning tibbiy va ijtimoiy jihatlari, shuningdek, uni davolashning zamonaviy strategiyalari o‘rganilgan. Diabetning 1-turi va 2-turi o‘rtasidagi klinik farqlar, ularning patogenezi, shuningdek, bemorlarning ijtimoiy hayotiga kasallikning ta’siri keng yoritilgan. Maqolada O‘zbekiston sharoitida diabet bilan kasallanishning ortib borish sabablari, aholining turmush tarzi va parhez madaniyatiga oid omillar tahlil etilgan. Bundan tashqari, mahalliy amaliyotda qo‘llanilayotgan davolash usullari — insulin terapiyasi, og‘iz orqali qabul qilinadigan gipoglikemik vositalar, parhez va jismoniy faollikning ahamiyati ilmiy asosda yoritilgan. Tadqiqot natijalari qandli diabetni erta aniqlash, davolash samaradorligini oshirish hamda aholining sog‘lom turmush tarzini shakllantirish yo‘nalishida amaliy ahamiyatga ega