(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Sog‘lom turmush tarzi bugungi kunda inson salomatligini saqlash va kasalliklarning oldini olishda eng muhim omillardan biri hisoblanadi. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma’lumotlariga ko‘ra, inson salomatligining 50 foizdan ortig‘i hayot tarzi bilan bevosita bog‘liq. To‘g‘ri ovqatlanish, jismoniy faollik, ruhiy barqarorlik va zararli odatlardan voz kechish sog‘lom turmush tarzining asosiy tarkibiy qismlaridir. Sog‘lom turmush tarzi deganda insonning jismoniy, ruhiy va ijtimoiy farovonligini ta’minlaydigan hayot tarzi tushuniladi. JSST tadqiqotlariga ko‘ra, yurak-qon tomir kasalliklarining 80 foizi, diabetning 70 foizi va onkologik kasalliklarning 40 foizigacha to‘g‘ri turmush tarzini shakllantirish orqali oldini olish mumkin.