(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Oxirgi yillarda butun dunyoda iqtisodiy va geosiyosiy holatda yuz berayotgan beqarorliklar ko‘plab davlatlarga va O‘zbekistonda ham monetar va fiskal ko‘rsatkichlarga ancha ta’sir ko‘rsatmoqda. Aholi sonining asta sekin ko’payib borishi, iqtisodiy islohotlarning o’tkazilishi, byudjet xarajatlarining kengayishi va xalqaro moliyaviy oqimlardagi o‘zgarishlar paytida mamlakatning pul agregatlari miqdori va davlat qarzi sezilarli ko’tarilib borayabdi. Ayniqsa, 2025-yilning 1-choragi davomida keng ma’nodagi pul massasi (M2) va muomaladagi naqd pullar (M0) darajasining oshishi, inflyatsion bosim va tashqi savdo balansidagi salbiy farq makroiqtisodiy muvozanatga xavf solayabdi.