(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada jigar kasalliklari ichida eng keng tarqalgan va global miqyosda jiddiy sog‘liq muammosini keltirib chiqargan virusli gepatitlar A, B, C hamda D turlari har tomonlama tahlil qilinadi. Tadqiqotda ushbu viruslarning kelib chiqish sabablari, biologik tuzilishi, patogenez mexanizmlari, kasallik belgilari, rivojlanish bosqichlari, yuqish yo‘llari, organizmga ta’siri va zamonaviy davolash usullari ilmiy asosda yoritilgan. Virusli gepatitlar jigarda yallig‘lanish jarayonini keltirib chiqarib, gepatotsit hujayralarining shikastlanishiga va ularning funksional buzilishiga olib keladi. Kasallikning davomiy shakllari jigar sirrozi va hatto karsinomaning rivojlanishiga sabab bo‘ladi. Maqolada JSST va O‘zbekiston Respublikasi Sog‘liqni saqlash vazirligi tomonidan taqdim etilgan so‘nggi ma’lumotlar asosida epidemiologik holat, yuqish mexanizmlari (fekal-oral, parenteral, vertikal va jinsiy yo‘llar), viruslarning genetik va biologik o‘zgarish xususiyatlari hamda immun tizim bilan o‘zaro ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, gepatitlarga qarshi profilaktika choralarining ahamiyati, vaksinalarning samaradorligi, antiviral terapiya turlari (interferonlar, nukleozid analoglari, DAA preparatlari) hamda jigarni himoya qiluvchi parhez va davo yondashuvlari haqida batafsil ma’lumotlar keltiriladi. Tadqiqotning dolzarbligi shundaki virusli gepatitlar hozirgi kunda ham yuqori o‘lim ko‘rsatkichiga ega bo‘lgan infeksion kasalliklardan biri bo‘lib, ularni erta aniqlash, kompleks davo va emlash orqali nazorat ostiga olish global sog‘liqni saqlash tizimining asosiy vazifalaridan biri hisoblanadi.