(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Gametogenez — bu hayvon organizmlarida jinsiy hujayralar, ya’ni gametalar (spermatogenez va oogenez) hosil bo‘lish jarayonidir. Ushbu jarayon jinsiy ko‘payishning asosiy bosqichi bo‘lib, nasldan-naslga genetik axborotni uzatishda muhim ahamiyat kasb etadi. Hayvonlarda gametogenez jarayoni diploid hujayralardan (gonositalardan) boshlanadi va meyoz hamda differensiallanish bosqichlari orqali yakunlanadi. Gametogenez ikki asosiy turga bo‘linadi: spermatogenez — erkak jinsiy hujayralar (spermatozoidlar)ning hosil bo‘lishi va oogenez — urg‘ochi jinsiy hujayralar (tuxum hujayralar)ning shakllanishi.