(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada arterial gipertoniya bilan og‘rigan bemorlarni sanatoriy kurort sharoitida mineral suvlar va ratsional ovqatlanish asosida reabilitatsiya qilish samaradorligi o‘rganilgan. Tadqiqot 60 nafar gipertoniya II–III bosqichidagi bemorlarda olib borildi. Asosiy guruhga mineral suvlar bilan balneoterapiya, ichimlik suv rejimi, fraksion past tuzli ovqatlanish va jismoniy faollik dasturi qo‘llandi, nazorat guruhiga esa standart dori terapiyasi berildi. Reabilitatsiya 14 kun davom etdi. Natijalarga ko‘ra, asosiy guruhda sistolik arterial bosim 15–25 mm Hg, diastolik bosim 8–12 mm Hg pasaydi, yurak urish tezligi kamaydi, tana massasi indeksi tushdi, stress darajasi pasaydi va uyqu sifati yaxshilandi. Nazorat guruhida esa o‘zgarishlar minimal bo‘ldi. Olingan ma’lumotlar mineral suvlar va ratsional ovqatlanishning gipertoniya bemorlarida qon bosimini barqarorlashtirish, psixo-emosional holatni yaxshilash va hayot sifatini oshirishda samarali ekanligini ko‘rsatadi. Ushbu yondashuv dori vositalariga bo‘lgan ehtiyojni kamaytirishi va uzoq muddatli profilaktik natija berishi mumkin.