(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada frontit profilaktikasida endonazal jarrohlik usullarining samaradorligi tahlil qilingan. Tadqiqot surunkali rinosinusit asosida frontal sinus yallig‘lanish xavfi yuqori bo‘lgan 72 nafar bemorda o‘tkazildi. Bemorlar davolash yondashuviga ko‘ra uch guruhga bo‘lindi: konservativ davo guruhi, standart endonazal sinus drenaj operatsiyasi guruhi va frontal recessni kengaytirishga asoslangan endoskopik jarrohlik guruhi (Draf I–IIa texnikalari). Kuzatuv muddati 12 oy bo‘lib, klinik simptomlar, endoskopik ko‘rinish, kompyuter tomografiya belgilarari, qaytalanish chastotasi va SNOT-22 indeksi asosida baholash amalga oshirildi. Natijalarga ko‘ra, konservativ davolashda frontit qaytalanishi 38% bo‘lgan bo‘lsa, oddiy endonazal drenajda 19%, frontal recess kengaytirilgan bemorlarda esa atigi 6% qayd etildi. Kengaytirilgan endonazal jarrohlik guruhida burun nafasining tiklanishi, frontal og‘riqlarning kamayishi, shilliq qavatning tiklanishi va hayot sifatining sezilarli oshishi qayd etildi. Shilliqni maksimal saqlash, anatomik individual rejalashtirish va operatsiya oldi KT nazorati usulning muvaffaqiyat omillari sifatida belgilandi. Xulosa sifatida, minimal invaziv endonazal jarrohlik usullari, ayniqsa frontal recessni kengaytirish, frontit profilaktikasida yuqori klinik samaradorlikka ega bo‘lib, qaytalanish xavfini kamaytiradi, ventilyatsiya va drenajni tiklaydi hamda bemorlarning hayot sifatini yaxshilaydi.